محمدباقر بی پروا، چهارشنبه دوم آذرماه، در جمع خبرنگاران، افزود: نخستین خاستگاه این محصول در استان آذربایجان شرقی از ۱۲ سال پیش شهر بناب مرند بود و پس از آن در کل استان توسعه یافته است.
وی ادامه داد: زعفران یک محصول کم آب بر است و برای هر هکتار کشت آن سالانه فقط به ۳ هزار مترمکعب آب نیاز است. این محصول دارای خواب تابستانه است و از اواخر بهار تا اوایل پاییز که سایر محصولات آبیاری میشوند، زعفران نیازی به آبیاری ندارد و زمان برداشت این محصول نیز اواخر مهر تا اواخر آبان است.
بی پروا با بیان اینکه شهرستان مرند با ۲۲۲ هکتار سطح زیرکشت قطب تولید زعفران استان است افزود: شهرستانهای میانه، اهر و مراغه در رتبههای بعدی قرار دارند. کشت این محصول به خصوص در حوضه دریاچه ارومیه به علت صرفه جویی در مصرف آب توصیه می شود و همچنین میتواند معیشت کشاورزان را تامین کند.
وی گفت: به طور متوسط ۴.۶ کیلوگرم زعفران خشک از هر هکتار برداشت میشود و درآمد مناسبی برای کشاورزان به ارمغان میآورد.
مدیر امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی با بیان اینکه در مرند سالانه ۱۱۰۰ کیلوگرم محصول خشک زعفران تولید میشود در خصوص مشکلات حوزه کشت زعفران نیز تشریح کرد: متاسفانه زعفران کاران استان اغلب نحوه فراوری آن را بلد نیستند در حالی که محصول زعفران استان کیفیت بسیار بالایی نسبت به نمونههای سایر استانها دارد.
وی از ترویج کشت زعفران با توزیع سالانه بذر رایگان آن در استان خبر داد و گفت: دو شرکت فراوری زعفران در مرند فعال هستند که در زمینه صادرات هم فعالیت میکنند.
بی پروا با بیان اینکه قیمت زعفران تر در حال حاضر ۴۵۰ تا ۵۰۰ هزار تومان است و قیمت هر کیلو زعفران خشک نیز ۵۵ تا ۶۰ میلیون تومان تخمین زده میشود اضافه کرد: سطح زیر کشت زعفران در کشور ۱۲۱ هزار هکتار است و استان آذربایجان شرقی با دارا بودن ۰.۳ درصد سطح زیر کشت حائز رتبه ۱۱ است.
وی با بیان اینکه پیازهای مورد نیاز برای توسعه زعفران از استان خراسان و شهر بناب مرند برای استفاده خود شهرستان تامین شده است افزود: میزان مصرف پیاز زعفران ۷ تا ۱۰ تن در هکتار است.