ابراهیم شقاقی مدیرکل حقوقی وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اشاره به آنکه طی ۳۵ سال شکلگیری سازمان میراث فرهنگی شاهد ثبت ۳۳ هزار اثر غیرمنقول در فهرست آثار میراث ملی هستیم، گفت: قانون تشکیل سازمان میراث فرهنگی در سال ۶۴ اعلام شد و از آن سال تاکنون در کل کشور ۳۳ هزار اثر ثبت شده است. در تمام این ۳۵ سال تنها ۸۵ اثر از ثبت خارج شده است که حدود ۳/۰ درصد کل آثار ثبتی را دربرمیگیرد و میتوان گفت حتی به نیم درصد هم نمیرسد.
وی خاطرنشان کرد: طی ۳۵ سال گذشته که شاهد شکلگیری سازمان میراث فرهنگی و ثبت آثار ملی هستیم، بیشترین خروج آثار از فهرست میراث ملی در سال ۸۸ اتفاق افتاده است. چنانکه در این سال بنا بر رای دیوان عدالت اداری ۱۱ اثر از فهرست ثبت ملی خارج شدند.
شقاقی در خصوص تعداد آثار ثبتی کشور که از سال ۹۲ تاکنون از فهرست میراث ملی خارج شدهاند، گفت: در سال ۹۲ دو اثر، در سال ۹۳ سه اثر، سال ۹۴ یک اثر، سال ۹۵ سه اثر، سال ۹۶ دو اثر، سال ۹۷ سه اثر و سال ۹۸ نیز سه اثر از فهرست میراث ملی خارج شدند. درواقع میتوان گفت در طول هفت سال گذشته، ۱۷ اثر از فهرست میراث ملی خارج شدهاند. این در حالی است که در سالهای قبل از آن مانند سال ۸۸ و ۸۷ به ترتیب ۱۱ و ۷ اثر از فهرست میراث ملی خارج شده بودند.
مدیرکل حقوقی وزارت میراث قفرهنگی و گردشگری یادآور شد: آذربایجان شرقی ازجمله استانهایی است که بیشترین آثار خروج از ثبت را دارد. در این میان نام استانهایی مانند آذربایجان غربی، اصفهان و گلستان نیز در فهرست استانهایی که آثارشان از فهرست میراث ملی خارج شدهاند، دیده میشود./آناج