کره شمالی برای نخستین بار در طول هفت سال گذشته، در سال ۲۰۱۸ از هرگونه آزمایش اتمی و موشکی بالستیک خودداری کرد؛ موضوعی که نشان می دهد این کشور به قول ‘کیم جونگ اون’ در صدد ورود به عصر جدیدی است با این شرط که «آمریکا بد قولی نکند».
این توقف یکساله نشان می دهد کره شمالی به طور جدی بر توسعه اقتصادی و بهبود شرایط تجاری کشور متمرکز شده و بیش از توسعه تسلیحاتی، به رشد اقتصادی و بهبود شرایط زندگی مردم می اندیشد.
هرچند هنوز معلوم نیست سرنوشت مذاکرات برای خلع سلاح اتمی به کجا خواهد رسید اما کره شمالی در سال ۲۰۱۹ میلادی، روی مسایل دیپلماتیک و اقتصادی بیش از گذشته متمرکز خواهد شد و برنامه های خود را حول این محور تنظیم کرده است.
گسترش روابط کره شمالی با دیگر کشورهای جهان و برنامه ریزی های دیپلماتیک به این کشور امکان خواهد داد از تضمین های امنیتی نیز در برابر آمریکا برخوردار شود.
وزارت دفاع ژاپن در گزارشی آورده است؛ تا پایان سال ۲۰۱۷ میلادی، کره شمالی ۵۵ فروند موشک بالستیک را آزمایش کرده و چهار بار نیز آزمایش اتمی انجام داده است؛ این کشور در پایان همان سال بود که یک موشک بالستیک قاره پیما را که گفته می شود می تواند حامل کلاهک های هسته ای باشد و آمریکا را نیز هدف قرار دهد، آزمایش کرد.
درست در شرایطی که خطر برخورد نظامی بیش از هر زمان دیگری افزایش یافته بود ‘کیم جونگ اون’ رهبر کره شمالی در «تصمیمی تعجب برانگیز» قول داد که در مسیر خلع سلاح اتمی حرکت کند. در ماه مارس نیز در نخستین سفر خارجی خود راهی چین شد و با ‘شی جین پینگ’ رییس جمهوری چین دیدار کرد. پس از آن نیز سه بار با ‘مون جائه این’ رییس جمهوری کره جنوبی ملاقات کرد و یک دیدار نیز با ‘دونالد ترامپ’ رییس جمهوری آمریکا داشت.
در سال ۲۰۱۸ میلادی روابط اقتصادی کره شمالی با دو کشور چین و کره جنوبی بتدریج بهبود یافت اما مذاکرات این کشور با آمریکا به بن بست رسید؛ موضوعی که در سال ۲۰۱۹ میلادی تحولات دیگری را برای این کشور رقم خواهد زد.
کره شمالی در سال ۲۰۱۸ میلادی قول داد به جای تمرکز بر تسلیحات موشکی و اتمی، روی مدرن سازی اقتصادی متمرکز خواهد شد و گردشگری را به عنوان یک صنعت کلیدی، رشد خواهد داد. حتی در رژه ماه سپتامبر نیز خبری از نمایش موشک های بالستیک قاره پیمای این کشور نبود؛ موضوعی که نشان می دهد این کشور به دنبال اقدامات تحریک آمیز علیه واشنگتن نیست.
کارشناسان معتقدند برنامه های اقتصادی کره شمالی افزایش و اقدامات و راهبردهای نظامی این کشور در یک سال گذشته، کاهش یافته است. قرار است پیونگ یانگ در سال جاری میلادی هفتادمین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک با پکن را جشن بگیرد.
‘جان ژائو’ تحلیلگر بخش شبه جزیره آکادمی علوم اجتماعی چین می گوید؛ اگر کره شمالی بار دیگر تصمیم به پرتاب موشک های بالستیک و آزمایش های اتمی بگیرد، احتمال می رود که دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا اقدام نظامی علیه این کشور را مد نظر قرار دهد و برای همین، پیونگ یانگ اکنون بیش از هر چیز در تلاش است تا از حمایت های بیشتر چین و کره جنوبی برخوردار شود و دلیلی برای اقدامات تلاقی و تلافی جویانه نمی بیند.
او می گوید؛ با این وصف، رهبر این کشور در پیام سال نو میلادی خود، واشنگتن را تهدید کرد که اگر فشارها و تحریم ها ادامه یابد، «راهی دیگر» در پیش می گیرد؛ راهی که ممکن است آرامش شبه جزیره را مجدداً به خطر بیندازد.
به گفته این تحلیلگر چینی، راهی که کره شمالی اکنون در پیش گرفته، راه مدارا و سازش با کره جنوبی و آمریکاست اما راه دیگر، ممکن است خلاف این مسیر باشد که می تواند با یک آزمایش موشکی جدید آغاز شود.
رهبر کره شمالی در پیام سال نو میلادی خود به آمریکا هشدار داد: اگر ایالات متحده به وعده های خود که در برابر همه جهان داد پایبند نباشد، تنها یک راه پیش روی ما باقی می ماند و آن هم در پیش گرفتن راه جدیدی برای حمایت از حاکمیت و مصالح خود است.
‘جان ژائو’ می افزاید: باید دید و منتظر ماند آیا آمریکا به تعهدات خود در برابر جهان و کره شمالی پایبند خواهد بود؛ موضوعی که نیازمند همکاری و همراهی واشنگتن است.