«فناوری همه جا را پر کرده و انسان دیگر حتی کارهای ساده زندگی خود را هم بدون وابستگی به آن انجام نمی دهد» این تعریفی ترسناک از دنیای اشباع شده از هوش مصنوعی در آینده است.
هم اکنون نیز هوش مصنوعی بسیاری از جنبه های زندگی ما از جمله مراقبت های بهداشتی، حمل و نقل و ارتباطات را متحول کرده است. با این حال، استفاده از آن چالشها و خطرات بالقوهای را برای سلامت روان ایجاد میکند. یکی از نگرانی های مهم تاثیر هوش مصنوعی بر سلامت و رفاه روانی است، زیرا می تواند منجر به احساس انزوا، اضطراب و افسردگی شود.
عصر هوش مصنوعی نوید سیل اطلاعات نادرست، دروغهای عمیق و حقایق توهمآمیز را میدهد در چنین شرایطی روانشناسان تازه شروع به دست و پنجه نرم کردن با پیامدها کرده اند.
مسلماً هوش مصنوعی سریعترین فناوری پیشرفتهای که بشر تاکنون توسعه داده است. یک سال پیش در مورد مکالمه با هوش مصنوعی چیزی نمیشنیدید، اما امروز دائماً در مورد اینکه چگونه ابزارهای هوش مصنوعی مولد مانند چتجیپیتی و دالی (DALL-E) بر آینده کار، گسترش اطلاعات و موارد دیگر تأثیر میگذارند، صحبت میشود. استفاده از هوش مصنوعی در محل کار یک نگرانی است. ابزارهای نظارتی مبتنی بر هوش مصنوعی به طور فزاینده ای برای ردیابی بهره وری و رفتار کارکنان مورد استفاده قرار می گیرند. در حالی که این ممکن است کارایی را افزایش دهد، همچنین منجر به افزایش استرس و اضطراب برای کارکنان میشود.
یک سوال اصلی که تاکنون تقریباً به طور کامل بررسی نشده این است که این آینده تحت سلطه هوش مصنوعی چگونه بر ذهن مردم تأثیر میگذارد؟
تحقیقاتی در مورد اینکه چگونه استفاده از هوش مصنوعی در مشاغل بر ذهن افراد تأثیر می گذارد، انجام شده، اما هنوز درک درستی از اینکه چگونه زندگی ساده در میان این همه محتوا و سیستم های تولید شده توسط هوش مصنوعی بر حس مردم نسبت به جهان تأثیر می گذارد، وجود ندارد.
تولید اطلاعات نادرست و جعلی حس اعتماد را خدشهدار میکند.
بدیهی است که هوش مصنوعی تولید اطلاعات نادرست را آسانتر میکند: از تصاویر جعلی گرفته تا اخبار جعلی. این بر حس اعتماد افراد در حین جستجو در رسانههای اجتماعی تأثیر می گذارد.
هویت شما نیز میتواند توسط دیپفیک (جعل عمیق) تهدید شود، مثلا تصاویر یا ویدئوهایی از شما ایجاد شود که در حال انجام کارهایی هستید که هرگز انجام ندادهاید.
روشهای بیشماری وجود دارد که هوش مصنوعی میتواند نحوه عملکرد افراد در جهان را تغییر دهد. اما محققان تازه شروع به دست و پنجه نرم کردن با پیامدهای اشباع شدن از هوش مصنوعی کردهاند.
«لری روزن» استاد بازنشسته روانشناسی دانشگاه ایالتی کالیفرنیا، میگوید نگران است که هوش مصنوعی مردم را بیشتر به فناوری وابسته کند. او میگوید که انسانها همه چیز را ساده و آسان دوست دارند تا بدین گونه از استرس دوری کنند، بنابراین افراد ممکن است شروع به خودکارسازی هر جنبه از زندگی خود کنند.